Re: Ultrium tape problem (219 Views)
Reply
Frequent Advisor
Sanjay Yugal Kishore Ha
Posts: 70
Registered: ‎06-06-2002
Message 1 of 7 (219 Views)

Ultrium tape problem

Hello,

I have connected a new HP Ultrium 1-SCSI tape drive an rp3440 system running with HP-UX 11iv3 Spetember 2008 release.
Whenever I try to run pax, dd or tar on any of the tape device files it gives the followin errors -
With tar:
# tar cvf /dev/rtape/tape1_BEST /tmp/ifile
a /tmp/ifile 6 blocks
Tar: end of tape
Tar: to continue, enter device/file name when ready or null string to quit.

User entered a null name for next device file.
# dd if=/dev/rtape/tape1_BEST of=/tmp/ofile2
dd read error: I/O error
0+0 records in
0+0 records out
# tar tvf /dev/rtape/tape1_BEST
Tar: tape read error

With dd:
# dd of=/dev/rtape/tape1_BEST if=/tmp/ifile bs=512
I/O error
4+0 records in
3+1 records out
# dd if=/dev/rtape/tape1_BEST of=/tmp/ofile2
dd read error: I/O error
0+0 records in
0+0 records out

With pax:
x1131pa02# pax -w -f /dev/rtape/tape1_BEST /tmp/ifile
pax: write : I/O error
pax: A write error has occurred.
x1131pa02# pax -f /dev/rtape/tape1_BEST
pax: The archive is empty.

Please advice.

Thanks,
Sanjay
Dying is the last thing that I will do.
Please use plain text.
Frequent Advisor
Sanjay Yugal Kishore Ha
Posts: 70
Registered: ‎06-06-2002
Message 2 of 7 (219 Views)

Re: Ultrium tape problem

I have attached the dmesg output as well.
Dying is the last thing that I will do.
Please use plain text.
Frequent Advisor
Sanjay Yugal Kishore Ha
Posts: 70
Registered: ‎06-06-2002
Message 3 of 7 (219 Views)

Re: Ultrium tape problem

ooops!! attached now.
Dying is the last thing that I will do.
Please use plain text.
Honored Contributor
VK2COT
Posts: 921
Registered: ‎01-17-2006
Message 4 of 7 (219 Views)

Re: Ultrium tape problem

Hello,

a) We did not get your dmesg attachment.
Maybe it gives us more clues.

b) Apart from that, check these:

# ioscan -fnC tape (tape drive must be CLAIMED)

# ioscan -m lun

# diskinfo /dev/rtape/tape1

# mt -f /dev/rtape/tape1 rewind
# mt -f /dev/rtape/tape1 status

c) It is possible that the tape drive is
faulty or the tape itself is faulty too.

Also, try to use device /dev/rtape/tape1.
Maybe your DSF /dev/rtape/tape1_BEST was not
created correctly?

Cheers,

VK2COT
VK2COT - Dusan Baljevic
Please use plain text.
Honored Contributor
VK2COT
Posts: 921
Registered: ‎01-17-2006
Message 5 of 7 (219 Views)

Re: Ultrium tape problem

You are having SCSI resets on bus 0/2/1/0/4/1.
Could even be improperly terminated tape drive.

Cheers,

VK2COT
VK2COT - Dusan Baljevic
Please use plain text.
Valued Contributor
Joelmel Roche
Posts: 157
Registered: ‎08-12-2004
Message 6 of 7 (219 Views)

Re: Ultrium tape problem

Hi, try to remove terminator. external HP Ultrium tape drive is no need to terminate.

BR,
Please use plain text.
Frequent Advisor
Sanjay Yugal Kishore Ha
Posts: 70
Registered: ‎06-06-2002
Message 7 of 7 (219 Views)

Re: Ultrium tape problem

Thank you all for the suggestions. I did a rechecked the connections and did a power cycle on the tape drive, followed by ioscan and insf.
Problem was resolved after I replaced the SCSI cable to the tape drive.
Dying is the last thing that I will do.
Please use plain text.
The opinions expressed above are the personal opinions of the authors, not of HP. By using this site, you accept the Terms of Use and Rules of Participation