Re: New HP-UX 11.31 Install NIC's have no link (215 Views)
Reply
Occasional Advisor
jody_mckinzie
Posts: 17
Registered: ‎05-17-2012
Message 1 of 7 (239 Views)

New HP-UX 11.31 Install NIC's have no link

After a fresh install of HP-UX 11.31 from the ISO images, the NIC's have no link.
Embedded FlexFabric Embedded Ethernet
Ethernet (NIC 1) LOM:1-a OK Bay 1 Port 16 D8:9D:67:C5:68:12
Ethernet (NIC 2) LOM:2-a OK Bay 2 Port 16 D8:9D:67:C5:68:16
Ethernet (NIC 3) LOM:3-a OK Bay 1 Port 8 D8:9D:67:C5:68:1A
Ethernet (NIC 4) LOM:4-a OK Bay 2 Port 8 D8:9D:67:C5:68:1E
0/0/0/3/0/0/0 0xD89D67C56812 0 UP lan0 snap0 1 ETHER Yes 119
0/0/0/3/0/0/1 0xD89D67C56816 1 UP lan1 snap1 2 ETHER Yes 119
0/0/0/3/0/0/2 0xD89D67C56813 2 UP lan2 snap2 3 ETHER Yes 119
0/0/0/3/0/0/3 0xD89D67C56817 3 UP lan3 snap3 4 ETHER Yes 119
0/0/0/3/0/0/4 0xD89D67C56814 4 UP lan4 snap4 5 ETHER Yes 119
0/0/0/3/0/0/5 0xD89D67C56818 5 UP lan5 snap5 6 ETHER Yes 119
0/0/0/3/0/0/6 0xD89D67C56815 6 UP lan6 snap6 7 ETHER Yes 119
0/0/0/3/0/0/7 0xD89D67C56819 7 UP lan7 snap7 8 ETHER Yes 119
0/0/0/4/0/0/0 0xD89D67C5681A 8 UP lan8 snap8 9 ETHER Yes 119
0/0/0/4/0/0/1 0xD89D67C5681E 9 UP lan9 snap9 10 ETHER Yes 119
Embedded FlexFabric Embedded Ethernet
iSCSI HBA LOM:1-b OK Bay 1 Port 16 D8:9D:67:C5:68:13
iSCSI HBA LOM:2-b OK Bay 2 Port 16 D8:9D:67:C5:68:17
iSCSI HBA LOM:3-b OK Bay 1 Port 8 D8:9D:67:C5:68:1B
iSCSI HBA LOM:4-b OK Bay 2 Port 8 D8:9D:67:C5:68:1F
Embedded FlexFabric Embedded Ethernet
FCoE HBA LOM:1-b OK Bay 1 Port 16 10:00:D8:9D:67:C5:68:13
FCoE HBA LOM:2-b OK Bay 2 Port 16 10:00:D8:9D:67:C5:68:17
FCoE HBA LOM:3-b OK Bay 1 Port 8 10:00:D8:9D:67:C5:68:1B
FCoE HBA LOM:4-b OK Bay 2 Port 8 10:00:D8:9D:67:C5:68:1F
13 and 17 are iscsi 14, 18, 15, 19 are from who knows where
and what's interesting - the 0/0/0/4 hardware path - both shows connected, and DOESN'T show any of the extra MAC addresses

 

 

# lanscan
Hardware Station        Crd Hdw   Net-Interface  NM  MAC       HP-DLPI DLPI
Path     Address        In# State NamePPA        ID  Type      Support Mjr#
0/0/0/3/0/0/0 0xD89D67C56812 0   UP    lan0 snap0     1   ETHER     Yes     119
0/0/0/3/0/0/1 0xD89D67C56816 1   UP    lan1 snap1     2   ETHER     Yes     119
0/0/0/3/0/0/2 0xD89D67C56813 2   UP    lan2 snap2     3   ETHER     Yes     119
0/0/0/3/0/0/3 0xD89D67C56817 3   UP    lan3 snap3     4   ETHER     Yes     119
0/0/0/3/0/0/4 0xD89D67C56814 4   UP    lan4 snap4     5   ETHER     Yes     119
0/0/0/3/0/0/5 0xD89D67C56818 5   UP    lan5 snap5     6   ETHER     Yes     119
0/0/0/3/0/0/6 0xD89D67C56815 6   UP    lan6 snap6     7   ETHER     Yes     119
0/0/0/3/0/0/7 0xD89D67C56819 7   UP    lan7 snap7     8   ETHER     Yes     119
0/0/0/4/0/0/0 0xD89D67C5681A 8   UP    lan8 snap8     9   ETHER     Yes     119
0/0/0/4/0/0/1 0xD89D67C5681E 9   UP    lan9 snap9     10  ETHER     Yes     119
LinkAgg0 0x000000000000 900 DOWN  lan900 snap900 12  ETHER     Yes     119
LinkAgg1 0x000000000000 901 DOWN  lan901 snap901 13  ETHER     Yes     119
LinkAgg2 0x000000000000 902 DOWN  lan902 snap902 14  ETHER     Yes     119
LinkAgg3 0x000000000000 903 DOWN  lan903 snap903 15  ETHER     Yes     119
LinkAgg4 0x000000000000 904 DOWN  lan904 snap904 16  ETHER     Yes     119

 

# ioscan -kfnClan
Class     I  H/W Path       Driver  S/W State   H/W Type     Description
=========================================================================
lan       0  0/0/0/3/0/0/0  iocxgbe   CLAIMED     INTERFACE    HP Dual Port CNA 10Gb BL8X0c i4 Embedded CNIC
lan       1  0/0/0/3/0/0/1  iocxgbe   CLAIMED     INTERFACE    HP Dual Port CNA 10Gb BL8X0c i4 Embedded CNIC
lan       2  0/0/0/3/0/0/2  iocxgbe   CLAIMED     INTERFACE    HP Dual Port CNA 10Gb BL8X0c i4 Embedded CNIC
lan       3  0/0/0/3/0/0/3  iocxgbe   CLAIMED     INTERFACE    HP Dual Port CNA 10Gb BL8X0c i4 Embedded CNIC
lan       4  0/0/0/3/0/0/4  iocxgbe   CLAIMED     INTERFACE    HP Dual Port CNA 10Gb BL8X0c i4 Embedded CNIC
lan       5  0/0/0/3/0/0/5  iocxgbe   CLAIMED     INTERFACE    HP Dual Port CNA 10Gb BL8X0c i4 Embedded CNIC
lan       6  0/0/0/3/0/0/6  iocxgbe   CLAIMED     INTERFACE    HP Dual Port CNA 10Gb BL8X0c i4 Embedded CNIC
lan       7  0/0/0/3/0/0/7  iocxgbe   CLAIMED     INTERFACE    HP Dual Port CNA 10Gb BL8X0c i4 Embedded CNIC
lan       8  0/0/0/4/0/0/0  iocxgbe   CLAIMED     INTERFACE    HP Dual Port CNA 10Gb BL8X0c i4 Embedded CNIC
lan       9  0/0/0/4/0/0/1  iocxgbe   CLAIMED     INTERFACE    HP Dual Port CNA 10Gb BL8X0c i4 Embedded CNIC

Please use plain text.
Acclaimed Contributor
Torsten.
Posts: 23,194
Registered: ‎10-02-2001
Message 2 of 7 (232 Views)

Re: New HP-UX 11.31 Install NIC's have no link

I can't see the problem?

MACs everywhere except the APA interfaces.

This must be virtual connect. Is there a profile assigned and the NICs connected to appropriate LANs?

Hope this helps!
Regards
Torsten.

__________________________________________________

There are only 10 types of people in the world -
those who understand binary, and those who don't.

__________________________________________________

No support by private messages. Please ask the forum!

If you feel this was helpful please click the KUDOS! star in the left column!   
Please use plain text.
Occasional Advisor
jody_mckinzie
Posts: 17
Registered: ‎05-17-2012
Message 3 of 7 (230 Views)

Re: New HP-UX 11.31 Install NIC's have no link

Not too sure what you mean?  This is a BL860c I4 blade.  We have the network ran.

 

I need to configure 3 interfaces. 

 

I have one successfully configured on lan8 (front door IP)

 

However, I need to configure 3 more interfaces and cannot figure out why the are showing no link.

 

 SMH-> Networking and Communications-> Network Interfaces Configuration-> Network Interface Cards
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Interface Name    Subsystem    Hardware Path    Interface State    Interface Type    IPv4 Address
--------------------------------------------------------------------------------------------------
lan0              iocxgbe      0/0/0/3/0/0/0    down               10GBASE-KR        Not Configure
lan1              iocxgbe      0/0/0/3/0/0/1    down               10GBASE-KR        Not Configure
lan2              iocxgbe      0/0/0/3/0/0/2    down               10GBASE-KR        Not Configure
lan3              iocxgbe      0/0/0/3/0/0/3    down               10GBASE-KR        Not Configure
lan4              iocxgbe      0/0/0/3/0/0/4    down               10GBASE-KR        Not Configure
lan5              iocxgbe      0/0/0/3/0/0/5    down               10GBASE-KR        Not Configure
lan6              iocxgbe      0/0/0/3/0/0/6    down               10GBASE-KR        Not Configure
lan7              iocxgbe      0/0/0/3/0/0/7    down               10GBASE-KR        Not Configure
lan8              iocxgbe      0/0/0/4/0/0/0    up                 10GBASE-KR        131.98.229.16
lan9              iocxgbe      0/0/0/4/0/0/1    up                 10GBASE-KR        Not Configure

 

 

Any ideas?

 

Why is link state down?

Please use plain text.
Acclaimed Contributor
Torsten.
Posts: 23,194
Registered: ‎10-02-2001
Message 4 of 7 (227 Views)

Re: New HP-UX 11.31 Install NIC's have no link

0/0/0/3 and 0/0/0/4 are mapped to the interconnect bays 1 and 2 of the enclosure.

Yu should check if the virtual connect configuration has a LAN configured for these ports.

Hope this helps!
Regards
Torsten.

__________________________________________________

There are only 10 types of people in the world -
those who understand binary, and those who don't.

__________________________________________________

No support by private messages. Please ask the forum!

If you feel this was helpful please click the KUDOS! star in the left column!   
Please use plain text.
Occasional Advisor
jody_mckinzie
Posts: 17
Registered: ‎05-17-2012
Message 5 of 7 (226 Views)

Re: New HP-UX 11.31 Install NIC's have no link

Here is the table view from my ILO

 

port_mapping.JPG

Please use plain text.
Acclaimed Contributor
Torsten.
Posts: 23,194
Registered: ‎10-02-2001
Message 6 of 7 (215 Views)

Re: New HP-UX 11.31 Install NIC's have no link

As said, first I would check the VC config from virtual connect manager.

Hope this helps!
Regards
Torsten.

__________________________________________________

There are only 10 types of people in the world -
those who understand binary, and those who don't.

__________________________________________________

No support by private messages. Please ask the forum!

If you feel this was helpful please click the KUDOS! star in the left column!   
Please use plain text.
Honored Contributor
Matti_Kurkela
Posts: 6,271
Registered: ‎12-02-2001
Message 7 of 7 (174 Views)

Re: New HP-UX 11.31 Install NIC's have no link

I haven't checked this with the i4 blades specifically, but in the x86 world, many new NIC chipsets/drivers will power down the NIC hardware if the interface is not configured, causing the NIC to show no link.

 

If this is the case, then my first guess would be to run "ifconfig lan0 plumb" and possibly assign it a dummy IP address (e.g. ifconfig lan0 169.254.66.66 netmask 0xffff0000); that should get the NIC powered up.

 

If you find you'll need to do this to verify physical connectivity, you should probably return the NIC to unconfigured state before configuring the real IP address with SMH, to minimize the chance of SMH becoming confused. The commands for that would be:

ifconfig lan0 0.0.0.0
ifconfig lan0 unplumb

 

MK
Please use plain text.
The opinions expressed above are the personal opinions of the authors, not of HP. By using this site, you accept the Terms of Use and Rules of Participation