11.11 filesystem mount problem (270 Views)
Reply
Trusted Contributor
donna hofmeister
Posts: 191
Registered: ‎08-29-2008
Message 1 of 5 (270 Views)

11.11 filesystem mount problem

i got an 11.11 system that is refusing to mount a filesystem.

 

Particulars are:

. two old scsi disk drives

. that are mirrored to each other

. that are in one VG with two lvols (not vg00)

. one of the lvols is just fine

 

The usual collection of "check your disk" commands:

. diskinfo

. dd

. ioscan

. even vg/lvdisplay

...are happy.  No complaints of a physical problem.

 

/etc/fstab has NOT been changed (type vxfs ioerror=mwdisable,nolargefiles,delaylog)

 

dmesg had these errors:

 

msgcnt 7852 vxfs: mesg 016: vx_ilisterr: vx_iread_2 - /fs file system error reading inode 2079

msgcnt 7853 vxfs: mesg 037: vx_metaioerr - vx_inactive_tran - /dev/vg01/lvol2 file system meta data write error in block 2043448

msgcnt 7854 vxfs: mesg 037: vx_metaioerr - vx_inactive_tran - /dev/vg01/lvol2 file system meta data write error in block 2043448

msgcnt 7855 vxfs: mesg 037: vx_metaioerr - vx_inactive_tran - /dev/vg01/lvol2 file system meta data write error in block 2043448

msgcnt 7856 vxfs: mesg 031: vx_disable - /dev/vg01/lvol2 file system disabled

msgcnt 7857 vxfs: mesg 017: vx_inactive_tran - /fs file system inode 1904 marked bad incore

 

fsck was run:

fsck -F vxfs -o full /dev/vg01/rlvol2
vxfs fsck: file system had I/O error(s) on meta-data.
log replay in progress
pass0 - checking structural files
pass1 - checking inode sanity and blocks
pass2 - checking directory linkage
pass3 - checking reference counts
pass4 - checking resource maps
OK to clear log? (ynq)y
set state to CLEAN? (ynq)y

 

but mount is consistently saying: mount: /fs: I/O error

 

we even went as far as doing:

fsck -F vxfs -m /dev/vg01/rlvol2
vxfs fsck: sanity check: /dev/vg01/rlvol2 OK
echo $?

0

 

So why won't it mount?

Please use plain text.
Acclaimed Contributor
Dennis Handly
Posts: 24,970
Registered: ‎03-06-2006
Message 2 of 5 (225 Views)

Re: 11.11 filesystem mount problem

[ Edited ]

>So why won't it mount?

 

Looks like the disk is bad:  mount is consistently saying: mount: /fs: I/O error

Toss it and get out your backup tape.  :-(

You could try read/only if there are files to get from the disk.

Please use plain text.
Trusted Contributor
donna hofmeister
Posts: 191
Registered: ‎08-29-2008
Message 3 of 5 (206 Views)

Re: 11.11 filesystem mount problem

Even though both disks are responding?  (diskinfo and dd both work)

Please use plain text.
Honored Contributor
Steven Schweda
Posts: 9,084
Registered: ‎02-23-2005
Message 4 of 5 (203 Views)

Re: 11.11 filesystem mount problem

Please use plain text.
Trusted Contributor
donna hofmeister
Posts: 191
Registered: ‎08-29-2008
Message 5 of 5 (189 Views)

Re: 11.11 filesystem mount problem

ok...ok....

 

so...update du jour -- lvreducing out one of the disk drives made no difference.  the filesystem still wouldn't mount.  extended it back in and are going to reduce out the other disk drive....

 

stay tuned...

Please use plain text.
The opinions expressed above are the personal opinions of the authors, not of HP. By using this site, you accept the Terms of Use and Rules of Participation