HP Proliant DL380 G5 Raid 5 Array Expansion (2314 Views)
Reply
Occasional Visitor
muggz73
Posts: 3
Registered: ‎01-13-2011
Message 1 of 8 (2,314 Views)

HP Proliant DL380 G5 Raid 5 Array Expansion

I am planning to expand the existing array in the HP Proliant DL380 Server. It has already got 4x146Gb hard drives with Raid 5 configuration. I am planning to add another 2x300Gb hard drives to expand the logical drive. This logical drive has got 4 partitions (C, D, E, F). I want to increase the size of E to 50% more, F to 25% more, C to 10% and D to 15% more. How can i increase the size of the partitions after I rebuild the array?
Honored Contributor
Johan Guldmyr
Posts: 3,853
Registered: ‎06-14-2009
Message 2 of 8 (2,314 Views)

Re: HP Proliant DL380 G5 Raid 5 Array Expansion

Hey, have you looked into the program diskpart?
Occasional Visitor
muggz73
Posts: 3
Registered: ‎01-13-2011
Message 3 of 8 (2,314 Views)

Re: HP Proliant DL380 G5 Raid 5 Array Expansion

Hi Johan, I know Disk part is available in Dell Servers. How about HP Proliant?
Occasional Visitor
muggz73
Posts: 3
Registered: ‎01-13-2011
Message 4 of 8 (2,314 Views)

Re: HP Proliant DL380 G5 Raid 5 Array Expansion

Already found the solution
Honored Contributor
Johan Guldmyr
Posts: 3,853
Registered: ‎06-14-2009
Message 5 of 8 (2,314 Views)

Re: HP Proliant DL380 G5 Raid 5 Array Expansion

Cool =) What was it?

I believe diskpart is a program part of Windows..
Occasional Visitor
karateriyaz
Posts: 1
Registered: ‎04-11-2011
Message 6 of 8 (2,314 Views)

Re: HP Proliant DL380 G5 Raid 5 Array Expansion

Hello My friend, Can any one please explain briefly? How to expand the existing array?
Honored Contributor
Johan Guldmyr
Posts: 3,853
Registered: ‎06-14-2009
Message 7 of 8 (2,314 Views)

Re: HP Proliant DL380 G5 Raid 5 Array Expansion

Hi, to expand an array you need to enter the ACU - array configuration utility - and expand the array in there.

After that you do some magic in the operating system.
Occasional Visitor
baz pyne
Posts: 2
Registered: ‎06-12-2011
Message 8 of 8 (2,314 Views)

Re: HP Proliant DL380 G5 Raid 5 Array Expansion

use the ACU to expand the aray then expand the logical drive using the same tool. It takes some time but can be done live. You will then have unallocated space in disk manager in windows but you need to use a 3rd part server partitioning tool to expand the windows logical volumes using the new unallocated spave created by the ACU maybe use diskpart i am looking into that myself
The opinions expressed above are the personal opinions of the authors, not of HP. By using this site, you accept the Terms of Use and Rules of Participation.